Dricka kranvatten på Mauritius?

Kranvattnet på Mauritius, kan man dricka det? Frågan är vanlig – och svaret är ja, det kan man. Undvik att köpa dyra flaskor med vatten, kranvatten sparar både på miljö och pengar.

Dricka kranvatten på Mauritius

Kranvattnet på Mauritius har inte alltid varit av god kvalitet, men sedan 2012 är vattnet på ön renat, filtrerat och kontrollerat så bra att det uppfyller kraven som Världshälsoorganisationen, WHO, ställer på dricksvatten.

Vattnet kontrolleras kontinuerligt av vattenmyndigheten Central Water Authority.

Drick kranvatten på Mauritius
– skippa plastflaskorna

Du kan alltså låta bli att köpa de kostsamma, ibland faktiskt fånigt dyra, flaskorna med vatten. Du sparar pengar – och du besparar miljön nedskräpning av uttjänta plastbuteljer.

Vattnet på Mauritius kan smaka annorlunda än vad ditt kranvatten hemma gör. Så är det alltid när man reser. Ett tips är att lägga en citronskiva i vattnet, då smakar det bättre.

Cykloner kan påverka dricksvattnet

Ett undantag är om ön har drabbats av en cyklon nyligen, då finns risk för att skräp från cyklonen smutsar ned vattenanläggningar och vattnets kvalitet kan påverkas.

I ett sådant läge är det klokt att hålla sig till vatten på flaska.

Isbitar då, är de säkra?

Eftersom kranvattnet är säkert att dricka, kan du utgå från att isen du får i drinkar, juice eller läsk är ofarlig.

Antingen görs isbitarna av dricksvattnet, eller så är de gjorda på renat vatten i isfabriker. Det sistnämnda gäller nästan alltid på alla hotell på Mauritius och på större restauranger.

Ta med en egen flaska

Ett tips är att ha med en egen flaska och fylla den. Det finns exempelvis smarta reseflaskor som inte tar någon plats alls när de är tomma.

Eller så tar du med dig en av flaskorna från flyget – den räcker hela tiden på Mauritius om du fyller den med kranvatten.

(Publicerad 2018-10-03)

4 Kommentarer

 1. M. Illoinen

  I live since July 2022 in Pereybere North Mauritius, and have been always drinking water from the tab.

  Svara
 2. Anders

  Vårdguiden säger uttryckligen: drick inte vattnet.

  Svara
  • Mauritius.se

   Hej Anders!

   Jag hittar inte den formuleringen på deras webbplats. Vårdguiden skriver: ”Säkrast är att använda dricksvatten från obrutna plast- eller glasförpackningar.”

   Och det stämmer ju. Vatten på flaska är alltid säkrare än kranvatten, men det betyder inte att kranvattnet på Mauritius skulle vara farligt att dricka.

   Jag tror att texten på Vårdguidens sida om Mauritius till viss del vilar på gammal information,. Vattenkvalitén är idag mycket bättre än vad den tidigare har varit.

   Men med det sagt: Om du ändå känner dig osäker, välj flaskvatten.

   Hälsar,
   Göran (redaktör för Mauritius.se)

   Svara
  • Louise

   Hej Anders!
   Jag var på Mauritius med min familj under 2 veckor i december 2018. Det var inga som helst problem att dricka kranvattnet då.

   Svara

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *