Vaccination vid resa till Mauritius

Vaccination kan behövas vid resa till Mauritius. Det beror på hur ditt vaccinationsskydd ser ut sedan tidigare, så kontrollera det i god tid innan resan.

Vaccination Mauritius

Generellt sett rekommenderar man alla resenärer att vara vaccinerade mot hepatit A – och mot hepatit B om man planerar att stanna länge i Mauritius.

Koleravaccinet Dukoral bör tas av vissa riskgrupper.

Vaccinationer inför Mauritius
– se över ditt skydd

Vaccinationer mot polio-, stelkramp- och difteri ska ses över, så att du har ett fullgott skydd.

Om du planerar att tillbringa mycket tid i de inre delarna av Mauritius, eller om du ska flytta till landet, kan vaccination mot tyfoid också bli aktuell.

Denguefeber – försök undvika myggor

Denguefeber finns på Mauritius, med det är inte speciellt vanligt att resenärer smittas. Sjukdomen sprids av myggor av arten Aedes aegypti och Aedes albopictus som är aktiva dagtid.

Kolla gärna med ditt hotell om det är vanligt med myggor i området. Om det är det, kan du försöka med följande åtgärder:

Använd myggmedel. Om du även använder sollotion, se till att smörja in solkrämen först och därefter (när den dragit in helt i huden) applicera myggmedel.

Ha på dig kläder med neutrala färger som beige eller ljusgrå. Försök ha tunna kläder som täcker hela kroppen – om möjligt.

Inget vaccin mot denguefeber

För turister finns inget vaccin mot dengue. Ett nyutvecklat läkemedel har börjat spridas till lokalbefolkningar i svårt drabbade länder.

Vaccination mot gula febern

Om du reser till Mauritius från ett land där sjukdomen gula febern finns, måste du vara vaccinerad mot gula febern och kunna intyga det, för att få resa in.

Det här är inte så vanligt för svenska resenärer, men är viktigt att tänka på om du exempelvis har besökt ett land i Afrika tidigare på samma resa.

Gula febern finns i exempelvis Angola, Kamerun, Elfenbenskusten, Gambia, Kenya, Nigeria, Senegal och Uganda. En komplett lista hittar du här.

Kontakta sjukvård eller vaccinationscentral

Notera att informationen på den här sidan är av allmän karaktär. Vaccinationsråd är individuella och rekommendationerna för ett resmål kan ändras.

Kontakta alltid din vårdcentral eller vaccinationsexpert innan du reser, gärna minst fyra till sex veckor i förväg.

(Publicerad 2018-10-03)

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.